Wat is mindfulness

Mindfulness betekent in één woord ‘opmerkzaamheid’. Vriendelijke aandacht geven aan wat je doet op elk moment.

 

Onze aandacht gaat vaak uit naar wat we nog moeten doen, wie we zouden willen zijn en hoe de ander zou moeten zijn. Hierdoor zijn we vaak niet met onze aandacht bij het ‘hier en nu’. We zijn met onze gedachten bij iets wat is geweest of bij iets wat nog gaat komen. Al deze gedachten, en gevoelens die daaruit voortvloeien, kunnen leiden tot stress. Stress en tegenslagen horen bij het leven. Er is ook niks mis met een gevoel van stress op zijn tijd. Maar langdurige stress is niet goed voor de mens.

In de huidige westere maatschappij zitten we vaak in ons hoofd en zijn veel mensen het contact kwijtgeraakt met hun gevoel. Het denken domineert het voelen. Andersom kan ook. Het voelen domineert het denken. Een kind of volwassene wordt niet boos, maar woedend. Niet bang, maar paniekerig.

 

Mindfulness kan ervoor zorgen dat het denken en voelen meer in balans komen. Door eerlijk te kijken naar gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties. En acceptatie van datgene wat er ‘is’. Sommige dingen zijn gewoonweg niet te veranderen. Denk maar aan het weer. Tijdens een regenbui kunt u wel willen dat de zon schijnt, maar u kunt het niet veranderen. Waarom onnodige energie verspillen aan verzet? Bovendien … na regen komt zonneschijn!

Waar u wel invloed op hebt, is uw eigen reactie op dat wat er ‘is’.

Door regelmatig meditaties te doen ontwikkelt zich van binnenuit een kracht met als gevolg: minder impulsief reageren en spanning + meer rust en concentratie.

 

Mindfulness is geen therapie en zeker geen tovermiddel dat alle zorgen of problemen van u of uw kind oplost. Het is een vaardigheid die u en uw kind kan oefenen waardoor u leert om beter voor uzelf te zorgen en uw kind voor zichzelf. Simpel gezegd: mentale fitheid door mentale training.

 

 

 

 

 

Hoe stiller je wordt, hoe meer je kan horen.

Ram Das